Miklušova väznica, Košice

Miklušova väznica, Košice

Miklušova väznica je unikátnym historickým objektom nachádzajúcim sa v centre Košíc. Táto budova, ktorá vznikla spojením dvoch gotických meštianskych domov, ukrýva fascinujúcu históriu siahajúcu až do 13. storočia.

Od meštianskych domov k väznici

Pôvodne boli tieto dva domy obytnými priestormi až do začiatku 17. storočia. Zaujímavosťou je, že podľa nálezov keramického materiálu a predmetov z pivničných priestorov, v časti budovy pracovala až do 16. storočia hrnčiarska dielňa. Začiatkom 17. storočia však nastala zmena a domy boli spojené a prestavané na mestskú väznicu s mučiarňou.

Legenda o katovi Miklušovi

S väznicou sa spája aj legenda o krutom katovi Miklušovi, podľa ktorého mala byť údajne pomenovaná. Novší výskum však ukázal, že väznica dostala svoje meno podľa správcu Franza Miklóssyho, ktorý v tejto funkcii pôsobil v rokoch 1861 – 1889. Košičania objekt ľudovo nazývali “Miklós” a neskôr, počas 1. ČSR, aj “Mikuláš”.

Miklušova väznica, Košice
Miklušova väznica, Košice

Od väznice k múzeu

Po reorganizácii súdnictva v roku 1872 slúžila budova ako väznica mestskej polície až do roku 1909. O dva roky neskôr ju získalo Hornouhorské múzeum ako skladový priestor. Komplexná rekonštrukcia objektov prebehla v rokoch 1940-1942 a následne tu Východoslovenské múzeum inštalovalo expozíciu venovanú histórii mesta a samotnej budovy.

Katov byt a súčasnosť

Súčasťou areálu je aj Katov byt, vybudovaný pravdepodobne v druhej polovici 17. storočia. V minulosti bol prepojený s väznicou krytou pavlačou. V súčasnosti je v objektoch Miklušovej väznice a Katovom byte inštalovaná expozícia Košické storočia, zameraná na stredoveké trestné právo, súdnictvo, históriu mesta, remeslá a obchod.

Miklušova väznica, Košice
Miklušova väznica, Košice

Zaujímavá história v srdci Košíc

Návšteva Miklušovej väznice je jedinečným zážitkom pre každého, kto sa zaujíma o históriu a chce nahliadnuť do tajov stredovekého súdnictva a života v Košiciach. Po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2009, ktorá prepojila susediace objekty Miklušovej väznice, Katovej bašty a Rodošta, sa návštevníkom otvára možnosť stráviť zaujímavý čas v autentickom prostredí s bohatou históriou.

Miklušova väznica, Košice
Miklušova väznica, Košice