Archeologický objav v Želiezovciach: Stopy po Markovi Auréliovi

Nálezy rímskych kolienkovitých spôn a prsteňa z poľného tábora z druhej polovice 2. storočia n. l. Zdroj: SAV

Dolné Pohronie sa pýši bohatou históriou, ktorá láka archeológov z celého sveta. Táto oblasť je známa svojimi významnými nálezmi, ktoré poskytujú cenné informácie o živote našich predkov od neolitu až po neskorý stredovek. Nedávne výskumy v katastri obce Želiezovce priniesli fascinujúce objavy, ktoré posúvajú naše chápanie histórie na novú úroveň. Informovala o tom Slovenská akadémia vied (SAV).

Významné objavy v Želiezovciach

Archeológovia zistili, že lokalita v Želiezovciach bola intenzívne osídlená už od mladšej doby kamennej. Najnovšie výskumy odhalili, že tu existoval rímsky poľný pochodový tábor, ktorý bádatelia hľadali celé desaťročia. Tento objav je mimoriadne významný, pretože potvrdzuje prítomnosť rímskych légii na našom území počas markomanských vojen.

Pokrokové metódy výskumu

V posledných rokoch sa v Želiezovciach využívajú moderné nedeštruktívne archeologické metódy, ako je magnetometria. Tieto techniky umožňujú získať detailný pohľad na historické osídlenie bez poškodenia lokality. Výsledky týchto prieskumov odhalili dve rozsiahle neolitické sídliská, osídlenie z doby bronzovej, laténskej a rímskej.

Obchodné centrum stredoveku

Získané nálezy naznačujú, že Želiezovce boli významným obchodným centrom včasného a vrcholného stredoveku. Objavené artefakty dokazujú bohaté obchodné kontakty so vzdialenými regiónmi, vrátane Škandinávie a Byzantskej ríše. Táto lokalita sa stala križovatkou obchodných ciest, ktoré prekvitali na všetky svetové strany.

Marcus Aurelius a jeho spojenie s Hronom

Najdôležitejším objavom je rímsky poľný pochodový tábor, ktorý sa datuje do druhej polovice 2. storočia n. l. Tento tábor bol založený počas markomanských vojen, keď rímske légie pod vedením cisára Marca Aurelia operovali na našom území. Je pravdepodobné, že práve tu vzniklo prvé knižné dielo na území dnešného Slovenska, ako Marcus Aurelius spomína vo svojich “Hovoroch k sebe samému”.

Objavy v Želiezovciach nám umožňujú lepšie pochopiť historické súvislosti a význam tejto oblasti. Archeológovia pokračujú vo svojich výskumoch, aby odhalili ďalšie tajomstvá, ktoré táto fascinujúca lokalita skrýva.