Nové okná, zábradlia a historický nábytok: Rekonštrukcia seredského kaštieľa napreduje

Kaštieľ, Sereď Zdroj: Wikipedia

V prvých októbrových dňoch sa v seredskom kaštieli uskutočnil ďalší kontrolný deň, ktorý zorganizoval primátor Ondrej Kurbel. Na prehliadku pozval aj členov mestského zastupiteľstva, aby mohli na vlastné oči vidieť pokroky, ktoré sa podarilo dosiahnuť na tejto národnej kultúrnej pamiatke. Záujem o prehliadku však nebol veľký, čo je škoda, pretože kaštieľ prechádza významnými zmenami.

Plány a výzvy nájomcu

Časť seredského kaštieľa má na 50 rokov v nájme spoločnosť, ktorá bola vybraná v obchodnej verejnej súťaži. V pláne nájomcu je otvorenie reštaurácie, pivničnej vinárne, hotela a priestorov pre školenie. Všetky tieto práce sa realizujú v náročných podmienkach, keďže kaštieľ ešte nie je napojený na základnú infraštruktúru. Mesto plánuje zabezpečiť napojenie na vodu, plyn a kanalizáciu v najbližších týždňoch, avšak ďalšie prípojky pre prenajatú časť sú už v réžii súkromnej spoločnosti.

Kaštieľ, Sereď Zdroj: Wikipedia
Kaštieľ, Sereď Zdroj: Wikipedia

Novinky a zmeny v kaštieli

Spoločnosť GODY GROUP s.r.o. zabezpečila sprievod po objekte a prezentáciu vykonanej práce. Záujemcovia si mohli prezrieť pivničné priestory, prízemie aj horné poschodie kaštieľa. Medzi novinky patrí inštalácia nových okien a vonkajších dverí, zábradlia schodísk, zasklený výklenok v podlahe, ktorý venovalo OZ VODNÝ HRAD, a pripravený historický nábytok do budúcej vinárne.

Odborné výskumy a spolupráca s pamiatkarmi

Nájomca sa postaral aj o realizáciu viacerých odborných výskumov, ako sú archeologický, architektonicko-historický, dendrologický a reštaurátorský výskum. Tieto výskumy boli bezplatne odovzdané Krajskému pamiatkovému ústavu. Spolupráca s pamiatkarmi je časovo náročná, ale dôležitá pre zachovanie autenticity kaštieľa.

Výhľad do budúcnosti

Primátor Ondrej Kurbel zdôraznil, že stretnutie priamo v kaštieli bolo iniciované najmä kvôli otázkam poslancov ohľadom stavu rekonštrukcie. Tí, ktorí sa zúčastnili, mali možnosť vidieť zmeny, ktoré kaštieľu pridávajú na kráse. Podľa slov nájomcov sa už čoskoro môžeme tešiť na otvorenie kaviarne a vinárne, čo bude pozitívnou správou pre celé mesto.