Železničné múzeum

Železničné múzeum

V roku 2008 bola v areáli starého rušňového depa Bratislava východ sprístupnená prvá stála železničná expozícia Železničného múzea Slovenskej republiky (ŽMSR). Odvtedy je depo chránenou pamiatkovou zónou a poskytuje návštevníkom jedinečnú možnosť spoznať históriu železničnej dopravy na Slovensku.

Expozícia

Základom expozície sú prevádzkyschopné a vystavovateľné historické železničné vozidlá umiestnené na koľajisku bývalej dezinfekčnej stanice. Medzi zaujímavosti patrí súprava osobného a nákladného vlaku s vozňami z rokov 1884 – 1935, parný žeriav, nemecký pancierový vozeň z 2. svetovej vojny či traverzové rušňové zdviháky z 30. rokov 20. storočia. Okrem toho tu nájdete aj expozíciu zariadení používaných pri opravách a údržbe železničných vozidiel.

Železničné múzeum
Železničné múzeum

Knižnica a archív

V centre areálu sa nachádza knižnica a archív, ktoré poskytujú bádateľom cenné informácie o histórii železníc na Slovensku.

Prehliadky

Múzeum je otvorené od 15.4. do 15.10. denne od 10:00 do 17:00. Ak máte záujem o prehliadku so sprievodcom, vnútorných expozícií alebo návštevu mimo uvedeného času, je potrebné sa objednať najneskôr 3 dni vopred na tel. č. 02 / 2029 7296.

Železničné múzeum
Železničné múzeum

História Železničného múzea

ŽMSR vzniklo v roku 1983 ako súčasť Správy Východnej dráhy ČSD v Bratislave. Prešlo viacerými organizačnými zmenami a od 1.1.2018 je účelovým strediskom v riadiacej pôsobnosti Odboru komunikácie ŽSR. Je zaregistrované v registri múzeí a galérií na MK SR a riadi sa zákonom o múzeách a galériách.

Činnosť Železničného múzea

ŽMSR vykonáva komplexnú dokumentačnú činnosť v oblasti vývoja železníc na Slovensku. Výsledkom jeho aktivít je stála expozícia dejín železníc v Múzeu dopravy STM, regionálne železničné múzeum “Výhrevňa Vrútky”, každoročný celoslovenský zraz historických železničných vozidiel, publikačná činnosť a archívny i knižničný servis pre bádateľov.

Železničné múzeum
Železničné múzeum

Projekty

Medzi najvýznamnejšie projekty ŽMSR patrí kompletizácia expozície dejín železníc v Múzeu dopravy STM, výstavba národného železničného parku v RD Bratislava východ I a zavedenie turistickej parnej prevádzky na ozubnicovej železnici Pohronská Polhora – Tisovec.

Skvelé miesto pre milovníkov železničnej dopravy a techniky

Železničné múzeum Slovenskej republiky je skvelým miestom pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o históriu a techniku železničnej dopravy. Vďaka bohatej expozícii, knižnici, archívu a rôznym projektom poskytuje návštevníkom jedinečný zážitok a cenné poznatky o vývoji železníc na našom území.

Železničné múzeum
Železničné múzeum